Bu yazı, size Veri Analizi için Excel elektronik tablolarını kullanmaya yönelik temel çalışma bilgilerini sağlamak için düzenlenmiştir. Elektronik tablolarla çalışmanın ilk adımlarından bazılarını ve verileri analiz etme sürecinde kullanımlarını kapsar.
Excel, iş, pazarlama, veri analitiği veya araştırma amaçlı olsun, verilerle çalışmak için temel bir araçtır. Bu yazı dizisi, Veri Analizi veya Veri Bilimini meslek olarak almak isteyenler ve Excel’i kendi alanlarında veri analizi için kullanmak isteyenler için uygundur. İşlevleri kullanarak verileri temizleme ve düzenleme konusunda değerli bir deneyim kazanacak ve ardından filtreleme, sıralama ve pivot tablolar oluşturma gibi teknikleri kullanarak verilerinizi analiz edeceksiniz.
Bu yazı dizisi, Microsoft Excel ve Google E-Tablolar gibi elektronik tablolara giriş ve birden çok biçimden veri yükleme ile başlar. Bu girişle, bazı temel düzeyde veri düzenleme ve temizleme görevlerini gerçekleştirmeyi öğrenecek ve e-tabloda filtreleme, sıralama ve pivot tabloları kullanarak verileri analiz etme konusundaki bilginizi arttırabilirsiniz.
Verilerin biçimlendirilmesinde ki işlevleri anlayarak verilerinizi daha hızlı temizleyin ve analiz edin. Daha sonra verilerinizi bir pivot tabloya dönüştürecek ve verilerinizi organize ve okunabilir hale getirmek için özelliklerini öğreneceksiniz. Nihai proje, yeni edindiğiniz veri analizi becerilerinizi sergilemenizi sağlar. Bu yazı dizisinin sonunda, çeşitli veri kümeleri ve elektronik tablolarla çalışmış olacak ve herhangi bir kod öğrenmek zorunda kalmadan verileri temizleme ve analiz etmenin temellerini göstermiş olacaksınız.
Excel’e başlamak bu yazı dizisi ile çok kolay olacaktır. Hesap tabloları veya kodlama ile önceden herhangi bir deneyim gerektirmez. Herhangi bir farklı bir yazılımın indirilmesini veya kurulmasını da gerektirmez. İhtiyacınız olan tek şey, Excel’in masaüstü sürümüne sahip bir bilgisayar 🙂
Ders Müfredatı
Modül 1 – Elektronik Tabloları Kullanarak Veri Analizine Giriş
- Elektronik Tablolara Giriş
- E-tablo Temelleri
- Elektronik Tabloları Veri Analizi Aracı Olarak Kullanma
Modül 2 – Excel Elektronik Tablolarını Kullanmaya Başlarken
- Verileri Görüntüleme, Girme ve Düzenleme
- Hücreleri ve Verileri Kopyalama, Doldurma ve Biçimlendirme
- Formüllerin Temelleri
- Fonksiyonlara Giriş
- Formüllerdeki Verilere Başvuru
Modül 3 – Veri Kalitesi ve Gizliliğin Temelleri
- Data Analyst Ekosistemine Genel Bakış
- Veri Türleri
- Farklı Dosya Biçimi Türlerini Anlamak
- Hizmet Bağlantılarını Kullanan Veri Kaynakları
- Veri Profesyonelleri için Diller
Modül 4 – Temizleme Verileri
- Yinelenen veya Hatalı Verileri ve Boş Satırları Kaldırma
- Verilerdeki Tutarsızlıklarla Başa Çıkma
- Veri Temizleme için Diğer Excel Özellikleri
Modül 5 – Veri Analizi Temelleri, Verileri Filtreleme ve Sıralama
- Elektronik Tabloları Kullanarak Verileri Analiz Etmeye Giriş
- Excel’de Verileri Filtreleme ve Sıralama
- Veri Analizi için Faydalı Fonksiyonlar
- DÜŞEYARA ve YATAYARA İşlevlerini Kullanma
Modül 6 – Pivot Tabloyu Kullanma
- Excel’de Pivot Tablolar Oluşturmaya Giriş
- Pivot Tablo Özellikleri
- Bitirme Projesi – 1. Kısım ve 2. Kısım
Modül Tanıtımı
Bu modülde elektronik tablo uygulamalarının temellerini öğrenecek, Excel arayüzüyle tanışacak ve bir çalışma sayfası ve çalışma kitabında nasıl gezineceğinizi öğreneceksiniz.
Elektronik tabloları nasıl kullanacağınızı öğrenmek ve Excel kullanarak verileri analiz etmeye başlamak ister misiniz?
IBM’in sunduğu bu yazı dizisi, Excel ile çalışmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve veri analisti olmak için gereken beceri setinin önemli parçaları olan verilerin temizlenmesi ve analiz edilmesi konusunda size iyi bir temel sağlar.
Elektronik tabloları kullanarak yalnızca veri analizi tekniklerini öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda yazı dizisi boyunca birden fazla uygulama yaparak pratik yapacaksınız.
Birinci modülde, excel terminolojisi, arayüz ve çalışma sayfaları ile çalışma kitaplarında gezinme dahil olmak üzere excelin temellerini öğreneceksiniz.

İkinci modülde veri seçmeyi, veri düzenlemeyi, veri kopyalamayı ve otomatik doldurmayı, veriyi biçimlendirmeyi ve fonksiyonları ve formülleri kullanmayı öğreneceksiniz.

Üçüncü modülde, veri kalitesi ve veri gizliliğinin temelleri, yinelenen ve yanlış verileri kaldırma, boş satırları kaldırma, veri tutarsızlıklarını ve beyaz boşlukları kaldırma ve hızlı doldurma ve metni kullanarak verileri temizleme ve düzenleme hakkında bilgi edineceksiniz.
Dördüncü modülde, verileri filtreleme, verileri sıralama, ortak veri analizi işlevlerini kullanma, pivot tablolar oluşturma ve kullanma ve dilimleyiciler ve zaman çizelgeleri oluşturma ve kullanma dahil olmak üzere elektronik tabloları kullanarak verileri analiz etmeyi öğreneceksiniz.
Beşinci modüldeki bu yazı dizisinin sonunda, bir veri analisti olarak ilk ödevi nasıl oluşturacağınız konusunda size rehberlik edecek bir dizi uygulamalı ödevi tamamlayacaksınız.
Bu, iş senaryosunun ne olduğunu anlamanızı, verilerinizi temizlemenizi ve hazırlamanızı ve verilerinizi analiz etmenizi içerecektir.

Yazı dizisi boyunca her biri kendi veri setini kullanan iki farklı iş senaryosunu takip edeceksiniz.
Bu farklı senaryolar ve veri setleri ders videolarında ve uygulamalı laboratuvarlarda kullanılacaktır.
Bu yazı dizisi tamamladıktan sonra excelin bir veri analiz aracı olarak nasıl ve ne zaman kullanılabileceğini anlayabileceksiniz. Bir elektronik tablo oluşturun ve temel işlevlerini açıklayın;
Excel kullanarak veri düzenleme ve veri temizleme görevlerini gerçekleştirin; Excel elektronik tablolarındaki filtre sıralama ve pivot tablo özelliklerini kullanarak verileri analiz edin.