Excel’de Formüller

Artık formüllerin temellerini öğrendiğinize, bazı temel hesaplamaları nasıl yapacağınızı ve aralıkları nasıl seçeceğinizi ve formülleri nasıl kopyalayacağınızı öğrendiğinize göre, şimdi bazı yaygın istatistiksel işlevleri kullanmak da dahil olmak üzere işlevlere bir giriş yapacağız. Ardından, bir Veri Analistinin de kullanabileceği bazı daha gelişmiş işlevler hakkında bilgi edineceğiz.

İlk olarak, istatistiksel hesaplamalar için kullanılan bazı yaygın işlevlere bakalım. Bu nedenle örneğimize ortalama, minimum, maksimum, sayım ve medyan için bazı satır başlıkları ekleyeceğiz. Daha sonra B20 hücresinde yukarıdaki tablodan yıl içindeki araba satışlarının ortalamasını bulalım.

Home sekmesinde Editing grubunda AutoSum açılır listesine tıklıyoruz ve Ortalama’yı seçiyoruz. Şimdi, Otomatik Toplam, sütunda doğrudan üstündeki değerleri toplamaya çalıştığı için, buradaki hücre aralığını B2 ila B13 olarak değiştirmemiz gerekiyor. Ardından, daha önce gördüğümüz gibi var olan formülü E sütununa kopyalayabiliriz.

B21’deki maximum hesaplama için Otomatik Toplam listesinden Max’ı seçiyoruz. Ve yine, hücre aralığını değiştirmemiz gerekiyor. Böylece bu, aralığımızdaki en düşük değeri hesaplar. Ve E sütununa kadar doldurun. Ve minumum hesaplama için listeden Min’i seçiyoruz. Ve sonra aralığı değiştirin. Ve bir kez daha formülü kopyalayın. Bu, aralıkdaki en yüksek değeri hesaplar. B23’te, temelde sadece seçilen aralıkta var olan değerlerin sayısı anlamına gelen Sayıyı hesaplayacağız. Bu yüzden listeden Count Numbers’ı seçiyoruz. Ardından aralığı değiştirin.

Otomatik Toplam’ı ve Excel’deki bazı yaygın istatistiksel işlevleri gördünüz, ancak 400’den fazla başka işlev daha var, bu yüzden şimdi bunlardan birkaç tanesini inceleyebiliriz. Formüller sekmesinin İşlev Kitaplığı grubunda çeşitli işlev kategorileri için açılır listeler bulunur. İlki, siz onları kullandıkça otomatik olarak güncellenen “Son Kullanılan” işlevlerin bir listesidir.

Formüller kısmında bir çok alana ait özel formüller bulunmaktadır. Tek tek inceleyerek denemeler yapabilirsiniz. Detaylı inceleme yaptıktan sonra bu yazıyı güncelleyip formmülleri eklerim. Eklememişsem sadece kendim bakmışımdır. Ee yanı 400 tane formül 🙂

Bu listelerde istediğiniz işlevi bulmakta zorlanıyorsanız, işlev de arayabilirsiniz; Formüller sekmesinde ki “İşlev Ekle” düğmesini tıklamanız ve ardından mevcut kategori listelerine göz atmanız veya “Tümü”nü seçip istediğiniz işlev için alfabetik listeye bakmanız yeterlidir.

Alternatif olarak, bulmak istediğiniz işlevin adını yazın ve onu aramak için ‘Git’i tıklayın, ardından döndürülen aramadan istediğinizi seçin. Bu yazımızda, işlevlerin temellerini, bir Veri Analistinin kullanabileceği bazı yaygın işlevlerin nasıl kullanılacağını öğrendik ve Excel’de bulunan daha gelişmiş işlevlerden bazılarına baktık.

İlgili İçerikler

Stratejik Düşünme

1. Stratejik Düşünmenin Temelleri Stratejik düşünmenin tanımı ve organizasyonlar için...

 Kusto Query Language (KQL)’e Genel Bakış

Kusto Query Language (KQL), Microsoft tarafından geliştirilen ve özellikle...

Azure Application Insights Nedir?

Azure monitoring hizmetinin bir özelliği olan Azure Application Insights,...

Azure Veri Analizi: Power BI, Azure Data Lake ve Synapse Analytics ile Veri Yolculuğu

Günümüzde veri, işletmelerin birbirlerine karşı rekabet edebilmesi ve doğru...

Google Dork Nedir?

Günümüzde birçok arama işlemini Google üzerinde gerçekleştiririz. Bu aramalar...
Sonraki İçerik

İncelemelerim