Agile methodunu uygulamada kullanılan en önemli frameworklerden biri SCRUM’dır. Çoğu insan SCRUM ve AGILE methodlarını aynı gibi düşünse de aslında aynı değildir. Scrum , waterfall methodunun bir alternatifi olarak görülüyor.
Waterfall sorunu ve istekleri tam anlaşıldıktan sonra tasarım yapılıp, kodlar yazılıyor. Sonrasında testi yapıldıktan sonra kullanıcıya sunuluyordu. Eğer sorunu yanlış anladıysak geliştirilmesi de yanlış olacak. Dolayısıyla proje başarılı bir şekilde gerçekleşmeyecektir. Bu sebeple Scrum methodu ortaya çıktı. Proje belli sprintlere bölünerek geliştirilmesi kendi içerisinde tamamlanıyor. Başarılı olan sprintlerden sonra tüm her birinin entegrasyonu yapılıyor ve proje tamamlanıyor.
Scrum’ı özel kılan sebepler nelerdir?
Hizmet yada ürün geliştirmesi yapımındaki sprintlerden sonra projenin kilometre taşları oluşturuluyor. Sprintler geliştirilirken sürekli denemeler,geliştirmeler yapılır. Bir sprint süresi ortalama 15 20 gün olur. Sprint bitiminde projenin sahibi ile görüştükten sonra doğru olduğu onayı geldiği taktirde projenin bir kısmı bitmiş oluyor.
Scrum’ı oluşturan sprintler 4 temel yapıda oluyor.
- Sprint planlama
Sprint’in başarılı olması için düzenlenen bir toplantıdır. Her nokta proje sahibine yada kullanacak kişiye detaylı bir şekilde sorulur, detayları bir şekilde cevap istenir.
Yapılacak proje en genel anlamıyla iş yığınlarına bölünür. Sonrasında iş yığınları sprintlere bölünüyor. Sprintler backloglarla gereksinimleri açıklanır. Yani kullanıcı olası senaryolarına göre işler adım adım açıklanır. O doğrultuda geliştirme yapılıyor.
- Günlük kısa toplantılar
15 dakikadan uzun olmamalı.Detaylı bilgi alışverişi olmaz.Takımdaki her eleman bazı sorulara cevap verir.
- Dün ne yaptı? Üzerindeki görevin ne kadarını tamamladı.
- Bu gün ne üzerinde çalışacak.
- Çalışmayı engelleyen herhangi bir şey var mı?
- Sprint demo
- Demoya yönelik geliştirme.
Sprint sırasında görsel şeyler hem takım elemanlarının hemde kullanıcıları memnun eder. ve çalışmaya daha çok motive eder.
Sprinti uygulamadan önce demo yapmak yeni iş geliştirmesi açısından motive eder, tutarlılık sağlar, ve takım elemanlarından gelen geri bildirimler sayesinde demoyu daha güçlü bir ürüne dönüştürsünüz.
Scrum sürecinde 3 önemli role vardır.
her Scrum teamı yani geliştirici takımı farklı bir modül üzerinden projeyi geliştirmeye devam eder.
Projenin sahibi: Ürünün biriken işlerini oluşturur ve yönetir.projenin genelini oluşturan işlerin tüm takım elemanlarını anlamasını saplamak da projenin sahibinin görevidir.
takıma verdiği yönergeleri açık ve anlayışlı şekilde birleştirilmesi gerekiyor.
Scrum master: Takım liderleridir. Takıma verilen görevleri iyi analiz edio iş akışını ona göre düzenlemesi gerekmektedir. Bir sprinte başladıktan sonra degiştirilmemeside scrum masterlarının görevidir.
Scrum team (development team): Modül geliştirmedeki en önemli aktörlerdir. Takımın içerisinde modülü geliştirmek için developer, analist, terster , designer vardır. Takım elemanları yaklaşık 7-9 kişiden oluşur. Takım ruhuna sahip olması gereken scrum team’inde olan her elemanın başarılı olduğu bir alan vardır. Sprinti başarıyla tamamlamak için bir takım üyeleri birbirine yardımcı olurlar. Onlara belirtilen sure içerisinde işin ne kadar surede yapabileceğini ön görmeleri ve tahminler doğrultusunda yeni zaman belirlenmelidir. Bu sebeple modülün tamamlanması için takım elemanlarının geri bildirimleri de çok önemlidir.
Ayrıca online ücretsiz eğitimini ” http://scrumtrainingseries.com/ ” izleyebilir.