Excel Terminolojisi

Artık hangi elektronik tablo yazılımının mevcut olduğu ve elektronik tabloların bir Veri Analisti için neden yararlı bir araç olabileceği konusunda temel bir anlayışa sahip olduğumuza göre, devam edebiliriz.

Artık hangi elektronik tablo yazılımının mevcut olduğuna ve elektronik tabloların bir Veri Analisti için neden yararlı bir araç olabileceğine dair temel bir anlayışa sahip olduğumuza göre, bir elektronik tablo uygulaması kullanmanın bazı temel ilkelerini inceleyebiliriz.

Bu yazılarda Excel’in tam ‘masaüstü’ sürümünü kullanacağız, ancak gerçekleştireceğimiz görevlerin çoğu Excel Online olarak da bilinen Google E-Tablolar web sayfasından da gerçekleştirebiliriz.

Önce bazı temel e-tablo terminolojisini ele alalım.

Excel’i açtığınızda, yeni bir boş çalışma kitabı oluşturma veya mevcut bir çalışma kitabını açma seçeneğiniz vardır.

Yeni’yi ve ardından Boş çalışma kitabını seçeceğiz. Çalışma kitapları, Excel’deki en üst düzey bileşendir ve bir .XLSX dosyası olarak temsil edilir. Dolayısıyla, mevcut bir çalışma kitabını açtığınızda veya yeni bir çalışma kitabı oluşturduğunuzda, aslında bir .XLSX dosyasıyla çalışıyorsunuz. Çalışma kitabı tüm verilerinizi, hesaplamalarınızı ve işlevlerinizi içerir ve bir çalışma kitabını oluşturan birkaç diğer temel öğeyi içerir.

Bir çalışma kitabı, her biri Excel’de bir sekmeyle temsil edilen bir veya daha fazla çalışma sayfasından oluşur. Her çalışma sayfasına, çalışma sayfasına karşılık gelen sekmede görüntülenen bir ad verilir. Varsayılan olarak, her sekme Sayfa1, ardından Sayfa2 vb. olarak adlandırılır.

Bu çalışma sayfası sekmelerini daha anlamlı hale getirmek için, çalışma sayfasının amacına göre daha anlamlı olacak şekilde yeniden adlandırmak normaldir.

Örneğin, bir çalışma sayfasına Aralık Satışları veya belki bir bölge veya mağazanın adı, hatta bir ofis veya departman diyebilirsiniz. Bunu yapmak için sekmeye sağ tıklayın ve Yeniden Adlandır’ı seçin.

Yeniden adlandırmak için sağ tıklamak yerine, yeniden adlandırmak için bir çalışma sayfası sekmesinin adını çift tıklatabilirsiniz.

Temel olarak, çalışma sayfası sekmeleri, çalışma sayfasının neyi temsil ettiğini anlamayı kolaylaştırmak için özel ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde istediğiniz herhangi bir adla adlandırılabilir.

Çalışma sayfalarınızı farklı bir şekilde sıralamak istiyorsanız, bunu yapmak çok kolaydır. Bir çalışma sayfası sekmesini sola veya sağa sürükleyin ve küçük siyah okla gösterilen istediğiniz yere bırakın veya sürükleyip bırakmak konusunda iyi değilseniz, bunu yapmanın daha uzun yolu çalışma sayfasına sağ tıklayıp, Taşı veya Kopyala’yı seçin ve ardından Sayfadan önce başlıklı listede istediğiniz yeri seçin. Yerleştirilecek çalışma sayfası sekmenizi seçin ve Tamam’ı tıklayın.

Her çalışma sayfası, hücre adı verilen çok sayıda dikdörtgen kutudan oluşur. Bu hücreler, metin, sayılar, formüller veya hesaplama sonuçları olabilecek verilerinizi içerecektir.

  • Hücreler, ekranda dikey olarak uzanan ve bir harf sistemi kullanan sütunlar halinde düzenlenir; bu, örneğin B sütunudur.
  • Ekran boyunca yatay olarak uzanan ve sayısal bir sistem kullanan satırlar; bu örneğin 7. satırdır.

Her hücre, esasen yalnızca sütun harfi ve satır numarası olan bir hücre referansı ile temsil edilir. Örneğin, bu çalışma sayfasının merkezine yakın bir yere tıklarsak, artık B2 hücresini seçmiş oluyoruz. Bu genellikle ‘aktif hücre’ olarak adlandırılır.

Bu, yalnızca hücrenin vurgulanan kenarlarıyla gösterilmez, aynı zamanda çalışma sayfasının sol üst köşesine bakarsanız, hücre referansının not edildiğini göreceksiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, hücrelere her zaman önce sütun harfleriyle, ardından satır numaralarıyla başvurulmasıdır; yani, D sütunu ve 5. satır.

Bahsetmek istediğim bir çalışma kitabının son öğesi bir hücre aralığıdır. Bu, birlikte seçilen birkaç hücreden oluşan bir koleksiyonu tanımlar; bu, aynı satırda veya aynı sütunda birkaç hücre anlamına gelebilir veya birlikte birkaç satır ve sütun anlamına gelebilir.

Bu, ilk hücreyi seçip ardından diğer hücreleri dahil etmek için aşağı veya çapraz olarak “sürükleyerek” fare kullanılarak yapılabilir veya SHIFT+ ok tuşlarını kullanabilirsiniz. Bu hücre aralığına genellikle bir dizi denir ve en yaygın olarak hesaplamalarda ve formüllerde referans olarak kullanılır.

Örneğin, D9 ve D19 hücreleri arasındaki bir sütundaki tüm değerleri toplamak isterseniz, bu hücre aralığını bir formül içinde belirtirsiniz

Hücre aralıklarının, hücre başvuruları arasında iki nokta üst üste (:) kullanılarak not edildiğini unutmayın; bu nedenle, bu örnekte D9:D19 olacaktır veya aynı satırda birkaç hücre belirtmek için D9:H9 olabilir veya birkaç satır ve sütun seçmek için D9:H19 olabilir.

Bu notasyonun daha sonra hesaplamalara ve formüllere bakmaya başladığımızda kullanıldığını göreceğiz.

Bu hücre aralıkları, başka bir çalışma sayfasında bulunan hücrelere referans noktası bile olabilir; buna genellikle 3B referans denir. 

İlgili İçerikler

Stratejik Düşünme

1. Stratejik Düşünmenin Temelleri Stratejik düşünmenin tanımı ve organizasyonlar için...

 Kusto Query Language (KQL)’e Genel Bakış

Kusto Query Language (KQL), Microsoft tarafından geliştirilen ve özellikle...

Azure Application Insights Nedir?

Azure monitoring hizmetinin bir özelliği olan Azure Application Insights,...

Azure Veri Analizi: Power BI, Azure Data Lake ve Synapse Analytics ile Veri Yolculuğu

Günümüzde veri, işletmelerin birbirlerine karşı rekabet edebilmesi ve doğru...

Google Dork Nedir?

Günümüzde birçok arama işlemini Google üzerinde gerçekleştiririz. Bu aramalar...
Sonraki İçerik

İncelemelerim