Excel’de Biçimlendirme ve Kopyalama İşlemleri

Excel eğitimine ait yazımızın bu bölümünde değineceğimiz ilk şey, verilerin nasıl taşınacağıdır, bu nedenle, bir hücre aralığı seçerseniz, bu durumda A1’den E1’e kadar olan başlıklar ve ardından seçili bir hücrenin üst veya alt kenarının üzerine gelin ve Taşı işaretçisine bakın, ardından seçimi çalışma sayfasında başka bir yere sürükleyebilirsiniz.

Alternatif olarak, bunun yerine verileri kopyalamak istiyorsanız, aynı şeyi yaparsınız ancak bu sefer CTRL tuşunu basılı tutarak seçimi başka bir konuma sürükleyin ve Kopyalama işaretçisini göreceksiniz.

 Sürükleme konusunda rahat değilseniz, Kopyala ve Yapıştır menü komutlarını veya klavye kısayollarını da kullanabilirsiniz. Yani A sütununda bazı verileri seçip panoya kopyalarsanız. Ardından yeni konumu seçmeniz ve kopyalanan verileri yapıştırmanız yeterlidir.

Ayrıca çalışma sayfaları arasında taşıyabilir veya kopyalayabilirsiniz, o halde yeni bir çalışma sayfası oluşturalım. Ardından Sayfa1’den bazı veriler seçin ve bu kez CTRL+C klavye kısayolunu kullanarak panoya kopyalayalım. Ardından diğer çalışma sayfasını seçin ve verileri yapıştırmak için CTRL+V kısayolunu kullanın. Ancak, sütun genişliklerinin orijinal kaynak verilerle aynı olmadığına dikkat edin, bu yüzden bunu geri alıp başka bir yapıştırma seçeneğini deneyelim.

Varsayılan olarak, kopyalanan verileri yapıştırdığınızda, hedef hücrelerin sütun genişliği ayarlarını kullanır.

Bu nedenle, yapıştırmak ve kaynak verilerin sütun genişliklerini korumak için, Yapıştır komutunun altındaki Kaynak Sütun Genişliklerini Koru adlı özel seçeneği seçtiniz.

Verileri bir çalışma sayfasına manuel olarak girmek zorunda kalmanın bir alternatifi olarak, sıralı bir seriyi veya deseni izlediğinde hücreleri verilerle otomatik olarak dolduran bir Excel özelliğini kullanabilirsiniz.

Özelliğe Otomatik Doldur adı verilir ve özellikle tarih bilgileri gibi çok sayıda yinelenen veriyi Excel’e girmeniz gerektiğinde yararlı olabilir.

Örneğin, bir hücreye bir ay girerseniz, adın kısaltılmış halini kullansanız bile, dizinin sonuna kadar seçim yapmak için Doldurma Kolu denen şeyi kullanabilirsiniz ve Otomatik Doldurma, serinin ne olduğunu temel alarak hesaplayacaktır. seçilen veriler üzerinde

Aynı şeyi haftanın günleri için deneyelim.

Bir hücreye Pazartesi girerseniz ve Otomatik Doldur’u kullanmak için doldurma tutamacını sürüklerseniz, haftanın günlerini sırayla girmek istediğinizi belirleyecektir.

Ancak, bir sonraki hücreye Çar (Çarşamba için) yazıp serideki her iki hücreyi de seçer ve ardından doldurma tutamacını aşağı sürüklerseniz, Otomatik Doldurma sıranın iki günde bir olarak değiştiğini belirler. ve veri serisini sizin için doldurur.

Otomatik Doldur kullanılırken, kalıbın ne olduğunu en iyi şekilde belirleyebilmesi için kalıbı tanımlayan tüm hücreleri seçmek önemlidir. Aşağıdaki ilk sırada tek tek listelenirken hemen yanındaki kısım aralarında iki gün ara olacak şekilde listelenmiştir.

Benzer bir şey sayısal kalıplar için de geçerlidir; bir hücreye 5 girerseniz ve ardından verileri sütunun aşağısına doldurmak için doldurma tutamacını kullanırsanız.

Veriler örneğin bir gün veya ayın adı olmadığı için, Otomatik Doldurma kalıbın ne olduğunu henüz belirleyemez. Bu durumda, seçilen her hücreye 5 değerini kopyalar. Bununla birlikte, B3’te 10 değerini girerseniz ve ardından verileri sütunun aşağısına doldurmak için doldurma tutamacını kullanırsanız, Otomatik Doldur, kalıbın her seferinde 5 arttığını belirler ve veri kalıbının geri kalanını sizin için doldurur.

Şimdi verilerimizi biçimlendirmeye bakacağız ve bunun temelde iki farklı bölümü var.

İlki, hücrelerin kendilerinin biçimlendirilmesi vardır (örneğin bir dolgu rengi ve kalın bir kenarlık ve içinde kalın metin).

İkincisi hücrelerdeki verileri biçimlendirmek var (örneğin, metin biçimi, sayı biçimi veya belirli bir para birimi veya muhasebe biçimi yapmak).

Daha önce kullandığımız Nortwind excel dosyasını açalım.

Ardından fareyi kullanarak A3’ten F3’e kadar olan hücrelerdeki başlıkları seçin veya CTRL+SHIFT+Sağ Ok kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz.

Giriş sekmesinde, Stiller açılır okuna tıklayın ve hücreleriniz için bir stil rengi seçin.

  • Ardından, seçilen hücreleri kalın yapabilirsiniz.
  • Ardından, fareyi veya CTRL+SHIFT+Aşağı Ok kısayol tuşlarını kullanarak Company sütunundaki verileri seçersiniz. Stiller açılır okunda, seçili hücreler için başka bir stil rengi seçin. Yine hücreleri kalın yapabilirsiniz.

Ardından, fareyi veya CTRL+SHIFT+Aşağı Ok kısayol tuşlarını kullanarak FirstNamesütunundaki verileri yeniden seçersiniz.

Stiller açılır okunda, seçili hücreler için başka bir stil rengi seçin.

Bu sefer seçili hücreleri italik yapabilirsiniz.

Ayrıca yazı tipi boyutunu ve stilini de değiştirebilirsiniz. Son olarak, verilerdeki diğer tüm hücreleri fareyi veya CTRL+SHIFT+Sağ Ok ve ardından Aşağı Ok tuşlarını kullanarak seçebilir ve veri hücrelerine kenarlıklar uygulayabilirsiniz.

Şimdi hücre verilerini biçimlendirme zamanı.

Excel dosyalarında bulunan satış rakamlarını yalnızca iki ondalık basamak gösterecek şekilde biçimlendirilebilirsiniz; sadece biçimlendirmek istediğiniz verileri seçin ve Ondalığı Azalt düğmesini tıklayın.

Ayrıca Tarih, Gün, Para Birimi, Telefon gibi alanlarda da biçimlendime işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Giriş kısmında bulunan Sayı alanındaki Sayı biçimi kısmından ihtiyacınız olan biçimlendirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Farklı biçimlendirme türlerini deneyerek detaylı bir şekilde test edebilirsiniz.

Ve işimiz bitti.

Bu yazımızda verileri nasıl taşıyacağımızı, kopyalayacağımızı ve dolduracağımızı ve hücreleri ve hücre verilerini ihtiyaçlarımıza göre nasıl biçimlendireceğimizi öğrendik.

Bir sonraki yazımızda formüllerin temellerine bakacağız, basit hesaplamaları nasıl yapacağımızı öğreneceğiz ve aralıkları nasıl seçeceğimizi ve formülleri nasıl kopyalayacağımızı öğreneceğiz.

İlgili İçerikler

Stratejik Düşünme

1. Stratejik Düşünmenin Temelleri Stratejik düşünmenin tanımı ve organizasyonlar için...

 Kusto Query Language (KQL)’e Genel Bakış

Kusto Query Language (KQL), Microsoft tarafından geliştirilen ve özellikle...

Azure Application Insights Nedir?

Azure monitoring hizmetinin bir özelliği olan Azure Application Insights,...

Azure Veri Analizi: Power BI, Azure Data Lake ve Synapse Analytics ile Veri Yolculuğu

Günümüzde veri, işletmelerin birbirlerine karşı rekabet edebilmesi ve doğru...

Google Dork Nedir?

Günümüzde birçok arama işlemini Google üzerinde gerçekleştiririz. Bu aramalar...
Sonraki İçerik

İncelemelerim