Bu modülde, verileri görüntüleme, girme ve düzenleme ile verileri taşıma, kopyalama ve doldurma gibi temel elektronik tablo görevlerini gerçekleştireceğiz. Ek olarak, formüllerin temellerini öğrenecek ve bir veri analisti tarafından kullanılan en yaygın işlevleri kullanacağız. Son olarak, formüllerdeki verilere nasıl başvuracağınızı öğreneceksiniz.
Bu modülü tamamladıktan sonra şunları yapabileceksiniz:
- Bir çalışma sayfasındaki verileri görüntüleyin, girin ve düzenleyin.
- Bir çalışma sayfasındaki verileri taşıyın, kopyalayın ve doldurun. Bir Excel çalışma sayfasında ve çalışma kitabında gezinin.
- Formüllerin temellerini açıklar.
- Bir veri analisti tarafından kullanılan yaygın işlevlerden bazılarını listeleyin.
- Formüllerdeki başvuru verileri.
Artık temel elektronik tablo terminolojisini öğrendiğinize ve çalışma sayfalarında nasıl gezineceğinizi ve Excel’de verileri nasıl seçeceğinizi öğrendiğinize göre, artık bazı verileri girmeye başlamanın zamanı geldi. İlk olarak, Excel’de sağlanan kullanışlı görüntüleme özelliklerinden bazılarına bakacağız ve ardından bazı veriler gireceğiz ve ardından bu verileri düzenleyeceğiz. Çalışma sayfanızda çok fazla veri olduğunda, verilerin belirli bir alanını yakınlaştırmak faydalı olabilir.
Çalışma sayfasının sağ alt köşesindeki Yakınlaştırma Kaydırıcısı tam da bunu yapmanızı sağlar. Tercih ettiğiniz yakınlaştırma değerini seçmek için artı ve eksi düğmelerine tıklayabilir veya kaydırıcıyı sürükleyebilirsiniz. Ayrıca, Görünüm sekmesindeki şeritte bazı yakınlaştırma kontrolleriniz de vardır.
Yakınlaştır, önceden tanımlanmış bir yakınlaştırma düzeyi veya özel bir yakınlaştırma düzeyi seçmenize olanak tanır, %100 düğmesi çalışma sayfasını orijinal boyutuna geri yakınlaştırır ve Seçime Yakınlaştır, bir veri alanı seçip ardından yalnızca bu belirli seçimi yakınlaştırmanıza olanak tanır.

Yakınlaştırdığınızda verilerinizin birkaç alanını aynı anda görmek istiyorsanız, Böl düğmesini kullanabilirsiniz. Bu, ekranı birden çok bölüme ayırır ve her bölümü ayrı ayrı kaydırabilirsiniz. Yalnızca iki bölüm istiyorsanız, üzerine çift tıklayarak yatay veya dikey bölmeyi kaldırabilirsiniz. Aşağıdaki seçili ekrandaki küçük kareler sırasıyla Böl, Pencereyi Gizle, Pencereyi Göster anlamına gelmektedir.
Sütunlarınızda başlık satırı gibi başlıklarınız varsa, sayfada aşağı doğru hareket ederken bunların ekranda kalmasını isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için Bölmeleri Dondur‘u kullanmanız gerekir. Dilerseniz sadece üst satırı dondurabilirsiniz.

Benzer bir şeyi dondurmak istediğiniz sütunlar için de yapabilirsiniz. Hatta aynı anda hem satırları hem de sütunları dondurabilirsiniz. Buradaki püf nokta, önce hem dondurmak istediğiniz yerin bir satır altındaki hücreyi hem de dondurmak istediğiniz yerin sağındaki bir sütunu seçmektir.
Bu bölümde yaptığımız bazı çalışmaları Nortwind veritabanının excel versiyonunda deneyeceğiz. Geri kalan dökümanları kendimiz oluşturacağız. Dondurma işlemini deneyelim.

Artık çalışma sayfasını aşağı kaydırabilir ve çalışma sayfası boyunca ilerleyebiliriz ve yine de başlık satırınında bulunan Company, Last Name veya Job Title gibi sütunlarını görebiliriz.
Şimdi, birden çok açık çalışma kitabınız varsa (çalışma sayfaları değil, çalışma kitapları dediğime dikkat edin), Görünüm, Pencere Değiştir’i kullanarak bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz veya daha hızlı yöntem CTRL+F6 kısayolunu kullanmaktır.
Şimdi boş bir çalışma sayfasına bazı veriler girelim. Excel içinden yeni bir çalışma sayfası açmanın en kolay yolu, Hızlı Erişim Araç Çubuğundaki Yeni düğmesine (veya klavye kısayollarını tercih ederseniz CTRL+N) tıklamaktır.
O halde çalışma sayfasının üst kısmına bazı başlıklar girelim; buna genellikle “başlık satırı” denir.
Bir hücreye veri yazdıktan sonra Enter tuşuna basarsanız, bir sonraki aktif hücrenin doğrudan alttaki hücre olduğunu unutmayın, bu durumda istediğimiz bu değil. Ancak bir hücreye veri girdikten sonra Tab tuşuna basarsak, aktif hücre olarak sıradaki sonraki hücreyi seçer. Şimdi bazı başlıklar gireceğiz ve her girişten sonra Tab tuşuna basacağız. Metnin bazı hücrelerde biraz daha uzun olduğuna ve sonraki hücre tarafından kısmen gizlendiğine veya onunla örtüştüğüne dikkat edin. İki sütun arasındaki ayırıcı çizgiyi tıklayıp basılı tutarsanız, elle yeniden boyutlandırmak için sola ve sağa sürükleyebilirsiniz. Bunu otomatik olarak yapmak istiyorsanız, iki sütun arasındaki ayırıcı çizgiye çift tıklayabilirsiniz. Bunlar köşe başlıklarımız olacağı için koyu yapalım.
Şimdi parça ve aksesuar sütunlarının arasına bir sütun daha ekleyelim.

Bu iki sütunun sağ tarafını seçin, ardından sağ tıklayın ve seçilen sütunun soluna başka bir sütun eklemek için Ekle‘yi seçin. Buna Servicing Price diyelim. Yazdığımız kelimenin boyutu küçük olduğu için düzenleme yapmamız gerekir. Tüm sütun genişliklerimizi aynı anda düzenlemek için, A’dan E’ye kadar tüm sütunları seçiyoruz, ardından sütunlar arasındaki ayırıcı çizgilerden herhangi birine çift tıklıyoruz; bu, verileri o sütuna sığdırmak için her sütunun genişliğini otomatik olarak azaltır veya artırır. Tamam, şimdi bazı başlıklarımız var, A sütununa bazı Month verileri girelim. Dolayısıyla, A2 hücresine Jan yazıp Enter tuşuna basarsak, bizi aşağıdaki hücreye götürür, bu durumda istediğimiz budur ve A3 hücresine Feb yazabiliriz ve A13’te Dec’e ulaşana kadar böyle devam ederiz.
Şimdi birkaç başlığınızı değiştirmeniz gerektiğini varsayalım.

Bir hücrede var olan verileri düzenlemek için birkaç yolunuz vardır; Hücreyi seçebilir ve ardından yazmaya baştan başlayabilirsiniz. Veya hücreyi seçip klavyenizde F2 tuşuna basarak imleci hücrenin sonuna getirebilir ve değişikliklerinizi yapabilirsiniz. Veya imleci hücrede o konuma getirmek ve değişikliklerinizi yapmak için hücrede herhangi bir yere çift tıklayabilirsiniz. Hatta hücreyi seçebilir ve ardından hücre verilerinizi düzenlemek için formül çubuğuna tıklayabilirsiniz. Şimdi Part Sales ve Accessories Sales sütun başlıkları için de aynısını yapalım.
Artık Excel’de sağlanan kullanışlı görüntüleme özelliklerinden bazılarını öğrendiğimize ve bazı verileri girip düzenlediğimize göre, verileri nasıl taşıyacağımızı, kopyalayacağımızı ve dolduracağımızı ve ihtiyaçlarımıza uyacak şekilde hücreleri ve verileri nasıl biçimlendireceğimizi tartışalım.